Mi folyik itt Hevesben?

Mi folyik itt Hevesben?

Berecz Kálmán a Hulladékgazdálkodási Társulás alelnökeként, tartozás elengedéséért cserébe munkát ígért egy vállalkozónak a Hejőpapi Hulladéklerakóban, de kiderült: csak átverte a jóhiszemű üzletembert

2024. szeptember 23. - PatekFülöpZ

Tudja esetleg valaki, hogy ki és milyen anyagi kondíciókkal újította fel Kápolna polgármesteri hivatalának épületét, ahol most Berecz Kálmán és tavarisnyakú kommunista jegyzője, Gulyás-kommunista Imre pöffeszkedik? Röviden úgy, hogy átverte Berecz a beruházást végző vállalkozót, majd azzal hitegette, hogy majd Mirkóczki Ádám egri polgármester és a hulladékgazdálkodási társulás segítségével fogja rendezni tartozását. Csakhogy erről sem Mirkóczki, sem pedig a társulást alkotó polgármesterek nem tudtak, így nem csak az építőipari vállalkozót, de a térség összes polgármesterét, beleértve az egri is átverte és a nevükben hazudozott, vállalt hamis, minden alapot nélkülöző ígéreteket. 

Azt, hogy Berecz Kálmán egy gerinctelen, szégyentelen, gátlástalan rongy ember, ma már nagyjából senki számára nem kérdéses, de ez az eset még ezzel együtt is mellbevágó. 

Azt bizonyítja, hogy Berecz tényleg bármire képes, empátia nélküli gátlástalan tróger, akinek nem egy falut, legfeljebb börtönkönyvtárat kellene vezetnie. 

hulladek_berecz.png

A mifolyikitthevesben blog megszerezte azt a levelet, amit a vállalkozó végső elkeseredésében Mirkóczki Ádámnak írt, arra  kérve Eger polgármesterét: legalább azt akadályozza meg, hogy Berecz másokkal is ilyen gyalázatos, erkölcstelen módon járhasson el. 

Íme a levél, amit változtatás nélkül közlünk: 

Tisztelt polgármester úr!

Nyika János vagyok, az Up Bau Kft nevű építőipari cég tulajdonosa. Tisztában vagyok azzal, hogy Eger polgármestereként nem dolga, és nyilván ideje sincsen olyan vállalkozók problémáival foglalkozni, akiknek bizalmával, jóhiszeműségével  visszaélve csúnyán átvertek, több, mint 16 millió forinttal. 

Mégis úgy döntöttem, Önhöz fordulok, és ennek 3 oka van.

Egyrészt cégem dolgozói közül sokan tarnamenti lakosok, akiket én mindig igyekeztem lehetőségeim szerint korrektül megbecsülni. Úgy hallottam, családjának egy része önnek is Feldebrői származású, ahonnan szintén többen jártak hozzám dolgozni, de aldebrői, kápolnai, káli és kompolti, tófaluiak is vannak, közülük sokan személyesen is átélték mindazt, amit el szeretnék önnek mondani. 

Másrészt ahogy írtam, bizalmammal, jóhiszeműségemmel visszaéltek, de úgy gondolom - tudtán kívül - mindeközben az Ön nevével is. 

Harmadrészt ennek az ügynek a főszereplője, ma is több fontos közbizalmat feltételező pozíciót tölt be, polgármesterként, és az Ön által irányított hulladékgazdasági társaságban is. 

Elsődleges célom, hogy ez az ember máskor, mást ezzel az aljas módszerrel már ne tudja átverni, másrészt - akiket illet - gondolkodjunk el azon: méltó-e még ez az ember a közbizalomra.

Ő Dr. Berecz Kálmán Kápolna polgármestere, aki annakidején - egy közös ismerősünkön keresztül - ismeretlenül keresett meg, kifejezetten segítséget kérve egy beruházáshoz, mert elmondása szerint nem talált rá megfelelő építőipari vállalkozást és - ahogy fogalmazott - ha az erre szerzett pénz emiatt elbukja, "neki annyi". 

Ez a beruházás a kápolnai polgármesteri hivatal felújítása volt. A műszaki tartalom részleteivel nem untatnám, de természetesen az építkezés összes dokumentációját (szerződések, anyagbeszerzés, műszaki ellenőrzés stb) igény esetén nagyon szívesen a rendelkezésére bocsátom. 

A történet lényege, hogy a már eleve önköltség körüli áron elvállalt munkát, számos adminisztratív és műszaki nehézség ellenére ami menet közben kiderült, a megbízó által kért többlet feladatokkal együtt,  mindenki tökéletes megelégedésére elvégeztük, ám a polgármester több, mint 16 millió forinttal adósunk maradt. (Mindezek dokumentumait csatolom.)

Kicsit kárörvendően mondhatná valaki azt, hogy sokan mások is jártak már így, meg, hogy perelni kellett volna, és egyéb - egyébként sok igazságot tartalmazó - jótanácsokat.

Az ügy leggyalázatosabb része, azonban csak ezt követően következett. 

Dr. Berecz Kálmán, több tanú előtt, szabályosan könyörgött, hogy ne forduljunk se a bírósághoz, se pedig a nyilvánossághoz, megígéri: "okosban megoldja", hogy a pénzünkhöz jussunk, ráadásul "az apukája nagyon gazdag ember, ha minden kötél szakad, majd ő besegít, csak ne pereljünk és ne beszéljünk az ügyről."

Nem tudom, polgármester úr, volt-e már hasonló helyzetben, mert ha igen, nyilván megérti: a józan ész és logika minden szabályát figyelmen kívül hagyva, miért döntöttünk úgy, hogy Berecz kérésének megfelelően cselekszünk. 

Berecz azt mondta: neki nagyon komoly kapcsolatai vannak Egerben, ahol a polgármesteren keresztül - aki akkor már Ön volt - majd szerez nekünk "okosban" munkákat, ami ráadásul azért is könnyű lesz, mert akkori elmondása szerint a testvére is egy nagyon befolyásos ember az önkormányzatnál, aki komoly, országos politikai karrier előtt áll, meg van még neki egy nagyon jó kapcsolata, akit XX hívnak és ö intézi ott az üzleti ügyeket. Másrészről  - ígérte - megszerzi nekünk a Hejőpapi Hulladéklerakó őrzésének munkáját, amiből majd ki tudjuk gazdálkodni az általa kifizetetlen több, mint 16 milliót. Többszöri  beszélgetésünk során azt vázolta, hogy ha tartjuk a szánkat, a kapcsolataink keresztül majd további munkákhoz is juthatunk, így nem csak a tartozását egyenlíti ki, de nagyon jól fogunk járni. 

Nekem a jól hangzó ígéretekkel együtt is voltak ellenvetéseim: azt javasoltam, hogy a tartozása rendezésére bízzon meg minket inkább az általa vezetett faluban, Kápolnán kisebb építőipari munkákkal, ezekhez jól értünk, ráadásul - ahogy már említettem - számos kápolnai lakos is dolgozik nekem, így egy kicsivel egyszerűbb lett volna, helyben végzett munkával a pénzünkhöz jutni. Berecz ezt azzal hárította, hogy nem kap elég pénzt a falu, mert "egy idióta az országgyűlési képviselő", aki nem ad, így ez emiatt nem jó megoldás. 

Csak, hogy még fokozzam az ügy abszurditását, Berecz elküldött minket Hejőpapiba, ahol több százezer forintos költséggel, fel kellett mérnem a területet, és készíteni egy anyagot arról, miként oldanánk meg az őrzés védelmet. Azt is elmondta, hogy erre kell egy másik céget létrehozni, mert "hogy nézne az ki, hogy egy építőipari cégnek adja az őrzés védelmet."

Talán abszurdnak tűnik, de szorult helyzetünkben, meg persze abban a reményben, hogy az embereimet ki tudjam tisztességesen fizetni, ezt is megtettük. 

Szorult helyzetünkben, a jogosan járó pénzünkért küzdve, azt sem mértem fel, hogy ez az ember lényegében azt ígéri, hogy a kápolnai tartozását, majd egy hulladékgazdálkodási társulás tagjaival fizettetné ki. Talán megért minket: még a legabszurdabb ígéretében is reményt láttunk. 

Telt, múlt az idő, majd érzékelhetően egyre nehezebb volt Bereczet telefonon elérni. Délelőtt eleve nem lehetett, mert állítólag ő akkor alszik, de végül már napokig, hetekig nem tudtunk vele beszélni. 

Majd egyszer csak egy helybéli ismerősöm felhívta a figyelmemet, egy internetes cikkre, amely arról szólt, hogy Ön, Eger polgármestereként, felmentette valamilyen egri céges beosztásából Bereczet.

 Ekkor vált teljesen nyilvánvalóvá számomra amit egyre inkább éreztem: egy kész átverés részesei vagyunk, hiszen az említett cikkből kiderült, hogy Önök nyilvánvalóan nincsenek olyan viszonyban, ami feltételezné, hogy Berecz nekünk tett ígéretét be tudná tartani. Jóval később, a minket ért - akkor kiheverhetetlennek tűnő - veszteség után jóval később, immáron tiszta fejjel rákerestem az általa barátjaként említett XX is, akiről könnyen elképzelhető, hogy tényleg a barátja, de ami bizonyosnak látszik, hogy nem "nagy ember", hiszen éppen kirakták a pártjából. Hasonló érzésem volt a Berecz által emlegetett testvérével kapcsolatban is, akinek a vonatkozásában azzal hitegetett akkoriban, hogy ő hamarosan egy nagyon komoly politikus, sőt talán miniszter is lesz, ő maga pedig mellette tanácsadó. Nos, Berecz Mátyásról azt láttam, hogy csúnyán kikapott a választásokon és állítólag Pesten kapott valami protekciós kamu állást. 

 

Polgármester úr!

Nyilván így utólag elmesélve, tűnhetünk nevetségesen naivnak, de ma is azt gondolom: egy jogvégzett település vezetőről, aki egy hulladékgazdálkodási társulásnak is az egyik vezető tisztségviselője, miért lenne olyan szörnyű naivitás azt feltételezni, hogy nem próbál szemenszedett hazugságokkal, kitalált történetekkel időt nyerve átverni valakit, aki ráadásul olyanoknak ad munkát és tisztességes fizetést, akik a saját falujában élnek. 

Az elmondottakat tanúkkal, szerződésekkel, levelezésekkel, számlákkal tudom igazolni, de természetesen nem gondolom, hogy polgármester úr majd vissza tudná szerezni azt a pénzt amivel, becsapott, átvert Berecz Kálmán. És bár ez rajtam már nem segít, kérem ossza meg ezeket az információkat azokkal, akik az önök városában, hulladékgazdálkodási közösségében mindezt nyilvánvalóan nem tudják. Honnan is tudhatnák? 

Ők nyilván azt a kedves, előzékeny  Berecz Kálmánt ismerik, akinek olyan szinten az áldozataivá lettünk, hogy hazai kisvállalkozóként, kis híján anyagilag ebbe belerokkantunk, nem beszélve arról a mélyütésről, amit lelkileg éreztünk, amikor napnál világosabbá vált: minden fizetési szándékkal kapcsolatos ígéret, vagy előre kitervelt, szemen szedett hazugság, vagy egy a dolgot következményeinek, a szavak súlyát, hatását  felmérni képtelen ember ámokfutása volt Kápolna polgármestere részéről.

Arra szeretném megkérni polgármester urat, hogy a velem történteket ossza meg mindazokkal, akik tehetnek azért, hogy máskor, mással ilyen nem történhet meg. Kérem azonban, hogy nevem, cégem nevét másnak ne adja ki, mert nem szeretnénk a Berecz Kálmán miatt elszenvedetteken kívül, további károkat elszenvedni ebben az ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mifolyikitthevesben.blog.hu/api/trackback/id/tr4118434887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása