Mi folyik itt Hevesben?

Mi folyik itt Hevesben?

Berecz Kálmán: a falu bolondja, aki a bolondját járatja a faluval

2024. február 16. - Patek Fülöp Z
Belegondolni is rémisztő, hogy míg motor, autó, targonca, vagy teherautó vezetéséhez komoly engedélyek, vizsgák, orvosi vizsgálatok szükségesek, amelyeket ráadásul időközönként meg is kell újítani, egy falu vagy város irányítása, nyitva áll bármelyik diliház vagy börtönszökevény számára is. 
Itt Hevesben, a Tarnamentén mindkettőre, ráadásul egymás mellett is van eklatáns példa: míg Kompoltot évtizedek óta egy börtönszökevény, Balázs Zoltán köztörvényes bűnöző irányítja, a szomszédos Kápolnát egy külső jegyek, és gesztusok, visszatérő magatartásminták alapján is jól diagnosztizálható közveszélyes futóbolond, Berecz Kálmán vezeti. 
bolond1.jpg
Ráadásul, míg ha valakinek például leromlik a látása, túlzottan megnő a reakcióideje, könnyen eltilthatják a vezetéstől. 
Egy Bereczet vagy Balázst, azonban csak önkormányzati választásokon, megfelelő számú szavazattal lehet "eltiltani" a közéleti ámokfutástól.  
Vagy akkor, ha rájuk teszik a bilincset/kényszerzubbonyt.  
Bilincset ráadásul talán könnyebben lehet tetetni egy politikusbűnözőre: Balázs Zoltán esetében például jelenleg is zajlanak ígéretes nyomozások, amelyek végződhetnek egy  előzetes letartóztatással, amelyet valószínűleg évtizedek óta nem látott népünnepély követne Kompolton... 
kkk.jpg
Pszichológusok és pszichiáterek azonban sajnos nem vizsgálhatják hivatalból, hogy Berecz Kálmán kápolnai polgármester egyszerűen csak nárcisztikus szociopata, borderline személyiségzavaros vagy mániás depressziós. 
Hiába jelezné az orvosnak akár öt-hat környékbeli polgármester, hogy ez egy együttműködésre, konstruktív kommunikációra, belátásra, ígéretek megtartására, korrekt konfliktuskezelésre teljességgel és reménytelenül alkalmatlan falu bolondja - sajnos nincsen jogosultsága a kormányhivatalnak vagy a belügyminisztériumnak, hogy  - ha kell akár közpénzen - kivizsgáltassa egy szakorvossal annak az embernek a mentális állapotát, akik egy falu, vagy, ha úgy tetszik, több ezer ember és milliárdos nagyságrendű közpénzek sorsáról dönthet.
Apropó: falu bolondja.
A jelző kétségkívül kissé sértő - mármint egy igazi kedves, az ízes vidéki történetekből megismert falu bolondja archetípusra. 
A falu bolondja általában egy lecsúszott, de jóindulatú, néha vicces, de legalábbis szánnivaló figura, aki alapvetően ártalmatlan, segítőkész és színesíti a faluképet.
Ebben az értelemben Berecz Kálmánt falu bolondjának nevezni valóban sértés - a falu bolondjaira, hiszen Berecz:
- Nem lecsúszott: az apja milliárdos, ő maga pedig éppen a balatoni luxus nyaralójában dolgoztat kápolnai közmunkásokat.
- Nem jóindulatú: egy gusztustalan, mindenkit átverő, a közösséget leszaró önző alak. 
- Nem szánnivaló, hanem csak egy szarházi. 
- Nem vicces, csak magában röhécsel - ahogy a hozzá hasonló futóbolondok szoktak. 
- Nem ártalmatlan, mert a környék polgármestereivel szemben tanúsított aljas viselkedésével, nemtörődömségével, délig alvásával, ostoba komcsi jegyzőjével, súlyos károkat okoz Kápolnának.
- Nem színesíti a faluképet, hanem egész Heves Vármegyében szégyent hoz Kápolnára. 
Berecz tehát nem egy egyszerű falu bolondja: ő egy ravasz, alávaló, sunyi figura, aki a bolondját járatja a faluval és annak lakóival. 
Érdekes, sorsszerű párhuzam: testvére, Berecz Mátyás, akiről még mindig nem tudjuk, hogy hamisított-e okiratot az Egri Vármúzeumban, rövid ideig ugyanezt a szerepet, a  "város bolondjáét" töltötte be Egerben. Csak onnan úgy elzavarták, hogy meg sem állt Budapestig, ahol azóta elvtársa, Karácsony Gergely főpolgármester rejtegeti a Vármúzeumban, ahol politikai luxusállását elnevezték "múzeum pedagógusnak." 
dobrogiberecz.jpg
Neki annyi haszna legalább van, hogy a múzeumba látogató gyermekek élőben is megnézhetik, milyen is egy igazi, hamisítatlan udvari bolond. De szerintünk sokan kiegyeznek Kápolnán is azzal, hogy Berecz Kálmán kapjon az ellenzéki elvtársaitól egy  politikai állást - csak valahol jó messze Kápolnától.
Mondjuk a Szentendrei Skanzenben, ahol - anélkül, hogy valóban tönkretenne egy falut - bamba, mafla fejével, különösebb maszkírozás nélkül is falu bolondja jelmezként teljesíthetne nap mint nap közszolgálatot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mifolyikitthevesben.blog.hu/api/trackback/id/tr8118327015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása